Veelgestelde vragen

Onderstaand vindt u een aantal vragen en antwoorden over de Onderwijsdatabank. Wordt uw vraag niet beantwoord? Neemt u contact met ons op.


Zoeken

U kunt op verschillende manieren zoeken:

1. Standaard zoeken

Meerdere woorden gescheiden door een spatie worden behandeld als een OF opdracht. De catalogus zoekt op het voorkomen van Term 1 of Term 2.

2. Exact zoeken

Meerdere woorden ingeklemd tussen aanhalingstekens worden als één geheel beschouwd. Er wordt exact gezocht op het voorkomen van deze reeks tekens.

3. Uitgebreid zoeken

Het combineren van specifieke velden en het gebruik maken van Booleaanse operatoren is toegankelijk via de knop [uitgebreid zoeken].

U kunt zoeken op BEVAT term1 EN term 1, maar ook op BEVAT term1 maar BEVAT NIET term 2.

4. Zoeken op links in de beschrijving

Een vaak vergeten manier van zoeken is het doorklikken op de blauwe links in de zoekresultatenlijst en op de detailpagina van de titelbeschrijving. Wie klikt op een van de links start een nieuwe zoekopdracht met gegarandeerd resultaat.


Filteren

Aan de linkerkant wordt onder de widget huidige zoekopdracht een groot aantal filtermogelijkheden geboden. Een zoekopdracht kan ook starten vanuit een van de filteropties. Daarnaast kunnen de resultaten van een zoekopdracht met deze filters steeds verder worden ingeperkt. De filterstappen worden aan de widget huidige zoekopdracht toegevoegd. Door ze te verwijderen met het kruisje kunnen eenvoudig stappen worden teruggezet.

Elk van de filters bestaat uit hoofdingangen en subkeuzes die geselecteerd kunnen worden met een uitklapmenu. Er kan zowel op de hoofdkeuze als op de subkeuze gefilterd worden.


Uw zoekopdracht

Het aantal resultaten van de zoekopdracht wordt boven de lijst weergegeven. Aan de linkerkant wordt de widget huidige zoekopdracht getoond. De zoekopdracht en de filterstappen worden bij elke verfijning aan de widget huidige zoekopdracht toegevoegd. Door ze te verwijderen met het kruisje kunnen eenvoudig stappen worden teruggezet. U kunt een zoekopdracht bewaren om deze later nog eens op het systeem los te laten. Een opgeslagen zoekopdracht wordt getoond in de ‘mijn pagina’.


Zoekresultaten sorteren

Standaard worden de resultaten van een zoekopdracht of filteropdracht getoond op relevantie. De resultaten kunnen echter ook alfabetisch gesorteerd worden op titel of op publicatiejaar, recent aflopend. Een nieuwe keuze is sorteren op Aanwinst: Datum invoer aflopend. Wanneer de catalogus voor de eerste keer geopend wordt, zal deze sorteervolgorde getoond worden. Hiermee beschikt u over onze aanwinstenlijst.


Zoekresultaten tonen

De zoekresultaten worden in een lijst getoond, die naarmate men naar beneden schuift aangevuld wordt. Onder de titel van het item worden auteur, publicatiejaar en materiaalsoort weergegeven en wordt ook een deel van de samenvatting gepresenteerd.

De eerste drie pictogrammen verbeelden de beschikbaarheid: Alleen fysieke materialen krijgen exemplaren: deze zijn in te zien of te leen. Downloads zijn de PDFs (datgene dat je uit de “cloud” haalt). Links zijn uiteraard de beschreven websites. Op de volledige titelpagina treft u ook het pictogram voor de ISBD-gegevens, de aanduiding om naar deeltitels te gaan en vindt u onder het label alle toegekende meta-informatie, descriptoren, doelgroep etc.


Afdrukken

Zowel de resultatenlijst als de detailpagina’s voor een titelbeschrijving kunnen worden afgedrukt. Gebruik hiervoor het afdrukmenu van de browser. Alle overbodige informatie wordt bij het afdrukken weggelaten.