YOUNG, ONLINE AND CONNECTED. THE IMPACT OF EVERYDAY INTERNET OF DUTCH ADOLESCENTS ON SOCIAL COHESION.

Proefschrift over de invloed van online sociale activiteiten van jongeren. Jongeren die veel tijd besteden aan online sociale activiteiten zijn sterker verbonden met hun sociale netwerken en participeren meer in de samenleving. Dat blijkt uit onderzoek waarop Marjon Schols 29 oktober 2015 promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Schols toonde aan dat jongeren die meer tijd online actief zijn ook meer online participeren in populaire en traditionele vormen van cultuur. Verder vergroten online sociale activiteiten de offline participatie in vriendengroepen en de online politieke participatie. Vooral voor jongeren van niet-Westerse origine dragen online sociale activiteiten bij aan participatie. Dat is belangrijk voor hun participatie, omdat ze offline minder deelnemen aan vriendengroepen en georganiseerde vormen van vrijetijdsbesteding als hobbyclubs en sport.

Volgens Schols is het sociale netwerk een middel om sociale cohesie te versterken: het netwerk mobiliseert jongeren om te participeren in online en offline politieke activiteiten. Als hun vrienden cultureel geïnteresseerd zijn, dan zijn jongeren zelf ook eerder geneigd online te participeren in vormen van cultuur.  De online toegankelijkheid van culturele en politieke content leidt er echter niet toe dat jongeren hier ook meer in participeren. Het zijn vooral de cultureel of politiek geïnteresseerde jongeren die participeren in online culturele en politieke activiteiten.


Downloads
Titel informatie
Auteur

Schols, Marjon

Uitgave

Rotterdam : Erasmus Universiteit, 2015

Collatie

201 p.

ISBN

9789462039308

Annotatie

Met lit.opg.

Publicatiejaar

2015