STRESS BIJ KINDEREN
hoe je als pedagogisch medewerker omgaat met kinderen die stress evaren

In dit artikel geven psycholoog Anita Roelands en kinder- en jeugdtherapeut Margreet van der Veen aan hoe er het best kan worden omgegaan met kinderen die stress ervaren. 

Stress bij kinderen kan vele oorzaken hebben: bijvoorbeeld een nare thuissituatie of gescheiden ouders, maar ook prestatiedrang, faalangst of contact met leeftijdsgenoten. Kinderen met (chronische) stress blijken volgens verschillende onderzoeken een verhoogd risico te hebben op psychische klachten. hart- en vaatziektes, en diabetes als ze volwassen zijn. Daarom is omgaan met stress een belangrijke vaardigheid voor zowel volwassenen als kinderen.

Pedagogisch medewerker Jaqueline Bossink, Anita Roelands en Margreet van der Veen geven concrete tips: een stiltemoment, zintuiglijke activiteiten, oplaadtijd, fysieke activiteiten, uitleg geven en emoties erkennen. 

Signalen van stress kunnen bij kinderen vaak beter worden herkend door hun gedrag. Wat wordt gezien als vervelend gedrag kan eigenlijk een hulpvraag zijn. Ook kan stress zich fysiek uiten als buikpijn, hoofdpijn of slecht slapen 

Van der Veen geeft aan dat het belangrijk is om emoties te herkennen, te benoemen en vooral te erkennen. Ook is in een stressvolle situatie uitleg en begrip van belang. Kinderen hebben baat bij een verklaring.


Titel informatie
Auteur

Suikers, Rosa

Tijdschrift

Kiddo

Uitgave

Jrg. 21 (2020), nr. 4 (september)

Collatie

p. 34-37

Publicatiejaar

2020