HANDBOEK ONTWIKKELINGSPSYCHOPATHOLOGIE BIJ KINDEREN EN JEUGDIGEN

Handboek ontwikkelingspsychopathologie voor kinderen en jeugdigen biedt een overzicht van de belangrijkste psychische stoornissen die kunnen voorkomen bij kinderen en jongeren. Vertrekkend vanuit de normale ontwikkeling geeft de auteur een overzicht van stoornissen, diagnostiek en behandeling. Hij beschrijft het ontstaan en verloop van de stoornissen met aandacht voor de laatste inzichten vanuit genetica en (neuro)psychologie, maar ook voor omgevingsfactoren en preventie. Bij het bespreken van de behandelingen is ‘bewezen effectiviteit’ het uitgangspunt. Het boek houdt rekening met DSM-5. 

In deze tweede druk zijn alle officiële begrippen uit de definitieve versie van de Nederlandse vertaling van de DSM-5 gebruikt. De hoofdstukken Middelengebruik en middelenmisbruik en Suïcidaliteit bij kinderen en jongeren zijn geactualiseerd aan de hand van nieuwe onderzoeksresultaten. Verwijzingen naar sites zijn ook geüpdatet. 

Naast dit handboek is ook Ontwikkelingspsychopathologie bij kinderen en jeugdigen - Een inleiding beschikbaar. Beide uitgaven behandelen dezelfde psychische aandoeningen, met twee extra hoofdstukken in het handboek over psychosen bij jongeren en suïcidaliteit. Daarnaast gaat het handboek dieper in op de materie en zijn de casuïstiek en voorbeelden aangepast.


Titel informatie
Auteur

Rigter, Jakop

Uitgave

2e herz. dr. - Bussum : Coutinho, 2020

Collatie

568 p.

ISBN

9789046907078

Annotatie

Met lit.opg.

Publicatiejaar

2020