NUANCE
hoe leren nuanceren je een succesvol leider maakt

Onderwijsdenker Michael Fullan heeft in Nuance een indringende boodschap voor leiders in alle sectoren: onderwijs is de sleutel voor een betere toekomst. Er zijn grote maatschappelijke uitdagingen en er zijn veel meer genuanceerde leiders nodig om de mensheid voor rampspoed en onheil te behoeden en onze (klein)kinderen te verzekeren van een goede toekomst.

In deze publicatie werkt Fullan aan de hand van diverse voorbeelden een model voor genuanceerd leiderschap uit. Fullan vat concepten en inzichten uit zijn eerdere publicaties samen in drie, elkaar versterkende, kenmerken van genuanceerd leiderschap:

- collectieve ambitie: het samengaan van moreel besef, visie en focus
- adaptief vermogen: het vergroten van de leer-, verbeter- en verandercapaciteit in de context, waardoor je tot diepere en genuanceerdere inzichten komt
- in een cultuur van verantwoordelijkheid en verantwoording, waar leiderschap en eigentijds, doordacht onderwijs meer impact heeft op het leren en leven van kinderen.

In de epiloog duidt Jan Heijmans de betekenis van genuanceerd leiderschap voor de Nederlandse context. Hij verkent het concept ‘nuanceren’ en komt tot de conclusie dat het daarbij met name gaat om opdracht- en contextbewustzijn.

 


Titel informatie
Auteur

Fullan, Michael

Uitgave

Helmond : Onderwijs Maak Je Samen, 2019

Collatie

144 p.

ISBN

9789079336302

Annotatie

Met lit.opg.

Publicatiejaar

2019