WELKE VRAAG HEB JIJ OVER DIGITALE LEERMIDDELEN?
'want door het stellen van goede vragen aan een leverancier, krijg je de juiste antwoorden, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen'

Het juiste digitale leermiddel kan veel voordelen bieden: goede materialen zijn sneller vindbaar, lessen eenvoudiger aan te passen en het automatiseren van nakijkwerk kan bijvoorbeeld de werkdruk verlagen. Toch kan de software ook zijn beperkingen hebben, bijvoorbeeld op het gebied van gebruiksvriendelijkheid of veiligheid. Projectleider Eric Welp, expert op het gebied van (digitale) toetsen en learning analytics bij Kennisnet, inventariseerde de belangrijkste vragen van scholen aan leveranciers van digitale leermiddelen. Daaruit bleek dat leveranciers en docenten elkaar niet altijd even goed begrijpen. Daarom ontwikkelde Kennisnet 'vraagkaarten' op basis van gebruikersvragen. Kennisnet wil de docent met deze vraagkaarten een instrument geven om vragen te stellen aan leveranciers van digitale materialen. 
De meeste vragen over digitaal leermateriaal gaan over gebruiksvriendelijkheid. Denk aan vragen als: Is er een mogelijkheid bestaand lesmateriaal te koppelen aan andere leermiddelen?; en kunnen studiewijzers direct linken naar digitale materialen, of zijn daar heel veel handelingen voor nodig? Ook zijn er onderdelen in het keuzeproces die vaak onderbelicht blijven. Dit zijn de onderwerpen waarbij de gebruikers van leermiddelen ervan uitgaan dat het goed geregeld is. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als privacy en veiligheid en adaptiviteit. 
Een vraagkaart bestaat uit een gebruikersvraag en een korte toelichting. Meer informatie over een bepaalde vraag kan worden verkregen door op de button te klikken die onderaan de vraagkaart staat. 


Downloads
Titel informatie
Corporatie

Kennisnet, Zoetermeer

Medewerker

Welp, Eric

Uitgave

Zoetermeer: Kennisnet, 2017

Collatie

20 p.

Publicatiejaar

2017

Categorie├źn